Asbest gevonden: wat nu?

Naar aanleiding van het ontruimen van een Utrechtse woonwijk na de vondst van asbest, in de zomer van 2012, is het aantal vragen over asbest enorm toegenomen. Moet er ontruimd worden bij asbestvondst? Wat is het gezondheidsrisico voor gebruikers? Hoe leggen we dit uit aan ouders en bewoners? De Rijksoverheid benadrukt het belang van een goede communicatie over de aanwezige risico's voor de publieke gezondheid. Per eind 2013 geeft www.atlasleefomgeving.nl de actuele stand van zaken over asbestinventarisaties op scholen weer. Verwachting is dat de maatschappelijke omgeving van de school - leerkrachten en ouders - meer vragen gaat stellen. Deze cursus biedt handvatten voor hoe u moet handelen wanneer asbest wordt gevonden.

Uw profiel

Deze training richt zich op beleidsmedewerkers met de portefeuilles onderwijs, huisvesting, bouw- en woningtoezicht en/of communicatie. Daarnaast is de training geschikt voor besturen van scholen waar de asbestinventarisatie nog gaat plaatsvinden.

Programma

De training is als volgt opgebouwd.

Dagdeel 1: gezondheidsrisico’s van asbest

 • Informatie over relatie asbest en gezondheid;
 • Goede en foute voorbeelden uit het verleden.

Dagdeel 2: oefenen hoe te handelen

 • Oefenen met casuïstiek, scenario-denken en communicatie;
 • Bijvoorbeeld door een interview te geven of een persbericht of netwerkkaart op te stellen.

Dagdeel 3: draaiboek eigen organisatie

 • Bespreken draaiboek dat door uzelf is opgesteld en is toegepast op de eigen organisatie.

Methodiek

Nadat u eerst kennis van asbest en de risico’s opdoet, ontvangt u procesmatige handvatten voor het handelen en communiceren na de vondst van asbest. Deze kennis gaat u vervolgens oefenen aan de hand van casuïstiek. Uiteindelijk stelt u zelf een draaiboek op dat u kunt toepassen in uw eigen organisatie. Dit vergt een actieve werkhouding en inbreng vanuit uw eigen werk.

Met onze continuous learning app prikkelen we u ook buiten de klassikale momenten met vraagstukken. Op deze manier leert u de stof blijvend toepassen in uw dagelijkse werk.

Trainers

Resultaat

Tijdens deze training leert u omgaan met de volgende thema’s:

 • Asbest;
 • Gezondheid;
 • Netwerkkaart betrokkenen asbest;
 • Risicocommunicatie;
 • Kennisoverdracht.

Met het volgen van de training bereikt u de volgende leerdoelen:

 1. U kunt de relatie tussen asbest en gezondheid benoemen;
 2. U kunt een afgewogen beslissing nemen en benoemen over hoe te handelen en wie ingeschakeld kan worden;
 3. U kunt benoemen hoe u het beste kunt communiceren bij het aantreffen van asbest in scholen, huurwoningen of openbare gebouwen;
 4. U kunt een draaiboek met netwerkkaart opstellen, toegepast op de eigen organisatie.

Na afloop van de training ontvangt u van ons een persoonlijk certificaat.

Startdatum Tijd Startlocatie Plaats Inschrijven

Overig

Voorafgaand aan de training bespreken we tijdens een telefonisch contact uw leerbehoeften en leerdoelen. Heeft u interesse in deze training maar komen de geplande data niet gelegen? Neem dan contact met ons op zodat we andere mogelijke data kunnen onderzoeken.

Kosten

De trainingen van de GGD Academy zijn vrijgesteld van BTW. In sommige gevallen betreft het genoemde bedrag een richtprijs voor maatwerk. Tijdens trainingen van hele dagen is lunch inbegrepen, tijdens trainingen van dagdelen verzorgen wij natuurlijk koffie en thee. Ook het cursusmateriaal is inbegrepen, tenzij anders vermeld.

Korte Informatie

Startdatum Op aanvraag
Kosten €1050,-
Duur 3 Dagdelen
Niveau
Werkbelasting 1 Huiswerkopdracht
Eveline Dekkers

Vragen?

Dan help ik je graag verder.

Eveline Dekkers
076 - 5282 000
e.dekkers@ggdacademy.nl