Omgaan met ongewenst gedrag

Ongewenst (seksueel) gedrag zorgt vaak voor (maatschappelijke) onrust en hectiek, soms zelfs paniek. Er wordt van u verwacht dat u het hoofd koel houdt en de juiste stappen zet. Tactvol, snel en weloverwogen reageren kan ernstige gevolgen voorkomen. Wat doet u bijvoorbeeld als uw school aangeklaagd wordt voor seksspelletjes? Of wanneer er bij de sportvereniging wordt gegluurd tijdens het douchen? Wordt u overvallen of is er een plan waarmee u meteen aan de slag kunt? Protocol B van het psychosociaal veiligheidsplan behandelt meldingen van ongewenst (seksueel) gedrag en biedt houvast in de meestal chaotische situatie die ontstaat wanneer uw organisatie hiermee te maken krijgt.

Uw profiel

Deze training richt zich op professionals die direct werken met kinderen, zoals leerkrachten, interne contactpersonen, vrijwilligers bij sport- en jeugdverenigingen, pedagogisch medewerkers en directeuren en locatieleiders in het onderwijs en de kinderopvang. Wij stemmen de training in overleg met de professionals af op de gewenste behoeften.

Programma

De training is als volgt opgebouwd:

e-Learning module:

 • Theorie over seksuele ontwikkeling van kinderen tot en met 12 jaar
 • Seksuele kennis van kinderen tot en met 12 jaar;
 • Praten over seksualiteit en seksuele voorlichting;
 • Hoe praat je met (jonge) kinderen over ‘seksspelletjes’?;
 • Hoe praat je met kinderen over ‘weerbaarheid’?;
 • Informatie over seksueel overschrijdend gedrag;
 • Wat is de normale seksuele ontwikkeling, wanneer is het gedrag grensoverschrijdend?

Dagdeel klassikale training:

 • Interactief oefenen in omgaan met ongewenst (seksueel) gedrag
 • Praktijkgericht en interactief gesprek over bijsturing van ongewenst gedrag;
 • Direct toepasbare tips voor praten over ‘seksspelletjes’ met kinderen en ouders;
 • Protocol B van het pychosociaal veiligheidsplan;
 • Inschatten wat de ernst van een melding is (protocol B);
 • Omgaan met emoties en vragen;
 • Verschillen in incidenten en hun aanpak;
 • Welke stappen zijn belangrijk bij een eerste reactie en de verdere route?

Blended learning methodiek

Deze training is volledig gebaseerd op het blended learning concept waarbij we u gericht voorbereiden op de klassikale training en ervoor zorgen dat het geleerde ook in de praktijk wordt toegepast. Gedurende een langere periode voorzien wij u van basiskennis en prikkelen wij u met vragen en cases rondom de training. Deze methodiek levert een optimaal leerrendement tegen minimale investering en is bovendien erg leuk en gericht op uw eigen werksituatie.

De theoretische kennisoverdracht hebben wij verwerkt in een e-Learningmodule die u thuis op elk gewenst moment kunt doorlopen. Via de continuous learning app stellen wij u vervolgens verdiepende vragen om de theorie ook te laten beklijven. U kunt deze gemakkelijk via uw smartphone maken en inzenden. Het klassikale dagdeel is gericht op het overbrengen van praktijkervaring en het oefenen van zoveel mogelijk zelf ingebrachte praktijksituaties. De trainers maken onder andere gebruik van beeld- en spelmateriaal, waarin waargebeurde incidenten geanalyseerd worden. In de weken na het klassikale dagdeel prikkelen wij u nog met een aantal cases via de app zodat u de stof niet vergeet en blijvend leert toepassen in uw dagelijkse werk. U sluit deze blended learning training af met een evaluatieve eindtoets.

Trainers

Resultaat

Tijdens deze training leert u omgaan met de volgende thema’s:

 • Seksualiteit en kinderen;
 • Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag;
 • Praten met kinderen en ouders over seksueel en ongewenst (seksueel) gedrag;
 • Protocol B: meldingen van ongewenst (seksueel) gedrag.

Met het volgen van deze training bereikt u de volgende leerdoelen:

 1. U kunt benoemen welk gedrag bij kinderen van 0-12 onder de normale seksuele ontwikkeling valt en wanneer dit grensoverschrijdend wordt;
 2. U kunt (preventief) met (jonge) kinderen en ouders praten over ‘seksspelletjes’ en ongewenst (seksueel) gedrag;
 3. U kunt benoemen hoe u ongewenst (seksueel) gedrag bij kinderen van 0-12 kunt bijsturen;
 4. U kunt adequaat reageren op een signaal of melding van ongewenst gedrag en stappen zetten ter ondersteuning van betrokkenen en voorkoming of vermindering van onrust.

Na afloop van de training ontvangt u van ons een persoonlijk certificaat.

Startdatum Tijd Startlocatie Plaats Inschrijven

Overig

Deze training maakt onderdeel uit van een pakket van trainingen. Dit pakket bereidt organisaties die werken met kinderen in zijn geheel beter voor op het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen en ongewenst gedrag:

Heeft u interesse in deze training maar komen de geplande data niet gelegen? Neem dan contact met ons op zodat we andere mogelijke data kunnen onderzoeken.

Kosten

De trainingen van de GGD Academy zijn vrijgesteld van BTW. In sommige gevallen betreft het genoemde bedrag een richtprijs voor maatwerk. Tijdens trainingen van hele dagen is lunch inbegrepen, tijdens trainingen van dagdelen verzorgen wij natuurlijk koffie en thee. Ook het cursusmateriaal is inbegrepen, tenzij anders vermeld.

Meer informatie

De training omgaan met ongewenst gedrag sluit aan bij de JGZ-richtlijn voor seksuele ontwikkeling.

Korte Informatie

Startdatum Op aanvraag
Kosten € 375
Duur 2 dagdelen
Niveau
Werkbelasting Info volgt
mariel van beek

Vragen?

Dan help ik je graag verder.

Mariël van Beek
076 - 5282 000
m.beek@ggdacademy.nl