Stel een vraag

Vindt u het antwoord op uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel hem dan direct.
Naar het contactformulier

Wonen en werken

Waar je woont en werkt, doet er toe. Een gezonde leefomgeving nodigt uit tot gezond gedrag. Landelijk werken bedrijfsleven, scholen, gemeentebestuur en gezondheidszorg steeds meer samen aan de inrichting van 'gezonde' wijken.

Hierbij kijkt men naar zaken als luchtkwaliteit, sport- en groenvoorzieningen, het binnenmilieu en psychische gezondheid. Ook in de werkomgeving kunnen organisaties maatregelen nemen om de gezondheid van medewerkers te behouden en te versterken. Deze maatregelen richten zich op een gezonde invulling van werk, aandacht voor gezonde levensstijl en het identificeren van gezondheidsbedreigende factoren, zowel fysiek, chemisch als psychosociaal.

Ontwikkelingen en trends

Overheden zijn door de Wet Publieke Gezondheid verplicht om gezondheid mee te wegen bij besluitvorming. Het is echter moeilijk om volksgezondheid in milieu- en ruimtelijke ordening als norm concreet te maken. De naderende Omgevingswet, waarin de nadruk ligt op het ordenen en vereenvoudigen van bestaande wetten, biedt hierin mogelijk een kans. De GGD pleit voor het opnemen van gezondheidsnormen in deze wet, zodat gemeenten bouwplannen in bewoond gebied kunnen tegenhouden wanneer die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Een andere ontwikkeling is dat de Sociaal Economische Raad Brabant in de Arbeidsmarktverkenning 2015-2020 adviseert dat bedrijven en instellingen moeten investeren in het vitaal houden van personeel. De toenemende vergrijzing, het werken naar vermogen en de verhoging van de pensioenleeftijd maken kennis van gezondheidsbevordering op het werk steeds belangrijker.

Waarom GGD Academy?

Naar aanleiding van de ontdekkingen van asbest in meerdere wooncomplexen is het aantal vragen over asbest aan de GGD'en enorm toegenomen. Ook de tijgermug, UMTS-masten en uitbreiding van veehouderij leiden tot onrust. De Rijksoverheid benadrukt het belang van een goede communicatie over de aanwezige risico's voor de publieke gezondheid in zulke gevallen. Daarnaast hebben omgevingsfactoren ook een positieve invloed op de publieke gezondheid. Een gezonde woon- en werkomgeving is goed voor iedereen. Door gezondheid vroeg in het oog te houden bij ruimtelijke ontwikkelingen, kunnen we door slimme samenwerking ook met minder financiering nog steeds gezondheidswinst boeken. GGD Academy biedt trainingen en verbindt organisaties op al deze gebieden.

Trainingen

De trainingen die GGD Academy binnen het interessegebied Wonen en werken aanbiedt, zijn geschikt voor een brede doelgroep. Denk aan professionals bij overheidsorganisaties, woningcorporaties en in het onderwijs, maar ook aan architecten of managers bij bedrijven.

Training Wonen en werken Startdatum Plaats Tip Inschrijven
Asbest gevonden: wat nu? Op aanvraag Direct inschrijven
Basale Hygiëne Op aanvraag Direct inschrijven
De groene, avontuurlijke speelplaats Op aanvraag Direct inschrijven
De ondernemende professional binnen het sociaal domein Op aanvraag Direct inschrijven
Klanten en kansen in beeld Op aanvraag Direct inschrijven
Kracht van Aandacht Op aanvraag Direct inschrijven
Milieu en gezondheid: een kennismaking Op aanvraag Direct inschrijven
Ogen en oren in de wijk Op aanvraag Direct inschrijven
Persoonlijke effectiviteit en profilering Op aanvraag Direct inschrijven
Word creatief, ontstop je brein Op aanvraag Direct inschrijven